De Centenar, la Alba Iulia, politicienii nu au putut încălzi trupurile românilor, ce să mai vorbim de minte şi inimă…

Centenar Alba Iulia - Vasile Man, Florina Bojor, Florin Bojor, Adrian Panti, Francisc Antal, Filip Bojor

Centenar Alba Iulia – Vasile Man, Florina Bojor, Florin Bojor, Adrian Panti, Francisc Antal, Filip Bojor

1 Decembrie 2018, Ziua Naţională a României, 100 de ani de la Marea Unire petrecută la Alba Iulia în 1918. Am participat împreună cu Adrian Panţi, Vasile Man şi Antal Francisc la sărbătorirea Centenarului la Alba Iulia, plini de speranţă şi dornici de a simţi căldura patriotică românească. Dar răceala de afară s-a dovedit a fi şi o răceală comunitară.

Am ajuns dis-de-dimineaţă la gara din Alba Iulia pentru a participa la Marşul Unirii, care nu a avut nicio finalitate, pe o vreme congelată, încremenită, în care numai aburul respiraţiei tresărea viaţă.

Centenar Alba Iulia - Florin Bojor

Centenar Alba Iulia – Florin Bojor

Dintre toate relatările despre evenimente naţionale româneşti din ultimele secole, predica articol a arhitectului Karoly Kos din 1911 despre „Serbările de la Blaj” mi-a rămas cel mai viu în minte şi mă gândeam că Sărbătoarea Centenarului de la Alba Iulia de acum se va ridica măcar puţin la nivelul celei din 1911, care a fost marele eveniment patriotic românesc dinaintea Marii Adunări Naţionale de la 1918.

Karoly Kos, nota în 1911: „Am văzut o adunare naţională enormă [la Blaj], am auzit cuvântări mortal de serioase. Nu am văzut gesturi studiate, nu am auzit fraze goale. (…) Am văzut devotamentul cu care oamenii acolo adunaţi se îmbibau cu învăţăturile conducătorilor săi.”

Ieri, la Alba Iulia era multă lume, câteva zeci de mii de oameni, care din cauza frigului umblau ca furnicile şi se înghesuiau în Catedrala Ortodoxă – singura clădire încălzită cu acces public gratuit. Cât despre cuvântări, ele nu au existat. Pentru că politicienii români din toate partidele politice sunt atât de lipsiţi de credibilitate, încât, dacă ar fi vorbit, nimeni nu i-ar fi ascultat, sau mai rău, dacă ar fi vorbit liderii pesedişti, ar fi fost huliţi şi huiduiţi.

Centenar Alba Iulia - Sala Unirii

Centenar Alba Iulia – Sala Unirii

Evenimentul central oficial de primire a Soliilor din Cetățile de Scaun şi de dezvelire a plăcilor omagiale de la Sala Unirii s-a dovedit a fi icoana dezordinii, haosului moral şi dispreţului faţă de oameni din partea autorităţilor. Mai întâi, oficialităţile, după ce s-au încălzit în Sala Unirii au ieşit la popor pentru actul oficial. Microfonul nu funcţiona corespunzător, abia se auzea o bolboroseală ieftină. Mă aşteptam ca soliile primite de primar să fie din fiecare capitală de judeţ, inclusiv din R. Moldova, ca simbol al unităţii naţionale, şi nu numai a vechilor cetăţi de scaun: Târgovişte, Suceava şi fiasco, Alba Iulia. Adică, solia Alba Iuliei către Alba Iulia, deşi, Sibiul şi Clujul au fost şi ele capitalele Transilvaniei. De aici, se vede amatorismul şi setea de mărire a unor autorităţi locale anonime.

Catedrala Alba Iulia - Adrian Panti, Vasile Man, Florina Bojor, Antal Francisc, Filip Bojor, Florin Bojor

Catedrala Alba Iulia – Adrian Panti, Vasile Man, Florina Bojor, Antal Francisc, Filip Bojor, Florin Bojor

Mai mult, la eveniment a participat Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române şi Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, însă înaltul oaspete din Ţara Sfântă nu a mai fost prezentat, căci organizatorii nu ştiau cum să-l mai ovaţioneze pe primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, adică pe şeful lor. Doamna europarlamentar Maria Grapini îl călca în picioare pe Patriarhul României şi s-a băgat în faţa arhiepiscopului Alba Iuliei, adică a gazdei. Nu ştia cum să se bage mai în faţă pentru a fi văzută de popor. Din cauza gerului, lumea nu a mai stat şi am plecat la Catedrala Ortodoxă pentru a ne încălzi…

Karoly Kos, nota în 1911: „Am văzut acolo o armată. O armată naţională. Această adunare nu mai e hoarda lui Janku (Iancu) şi Akszentye (Axente Sever), aceasta nu ne va ataca cu coase şi cu tunuri de lemn. Şi nu se vor mai înrola între aservitorii Vienei. Aceştia au ajuns o naţiune, care s-a înarmat cu munca conştiincioasă, bani şi cultură.”

Ieri, la Alba Iulia defilarea armatei a fost mută, fără trâmbiţe, cântece, tobe, tropote, ci cu maşini învechite, puturos de poluante, spre deosebire de armata poloneză, care avea maşinării de război moderne. Abia, la final, ruptă de mersul defilării a trecut şi o fanfară militară.

Intorsi cu Spatele la Defilarea Jandarmeriei de la Alba Iulia - Florin Bojor, Adrian Panti

Intorsi cu Spatele la Defilarea Jandarmeriei de la Alba Iulia – Florin Bojor, Adrian Panti

Noroc, cu mâna de patrioţi, care au protestat împotriva politizării şi aservirii Jandarmeriei de către mafia PSD-ALDE. Personal, dacă eram la Bistriţa aş fi aplaudat defilarea Jandarmeriei, căci în toţi aceşti ani de proteste şi mişcări de stradă nu am ce să le reproşez, însă la evenimentul de la Alba Iulia au fost jandarmi de la Craiova, care pe 10 august ne-au gazat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, de aceea, le-am întors spatele…

Centenarul din 1 decembrie 2018, de la Alba Iulia nu a fost o adunare naţională, ci o demonstraţie a incapacităţii politicienilor români de a încălzi minţile, inimile şi trupurile românilor patrioţi. Astfel, am văzut cete de turişti, grupuri de credincioşi în frunte cu preotul din sat, grupuri de elevi, familii cu copii, însă nu am văzut o comunitate, pentru că nu era cine să-i unească.

Mormant Iancu de Hunedoara - Vasile Man, Filip Bojor, Florin Bojor, Antal Francisc, Adrian Panti

Mormant Iancu de Hunedoara – Vasile Man, Filip Bojor, Florin Bojor, Antal Francisc, Adrian Panti

La fel vedea şi arhitectul Karoly Kos autorităţile şi sociatatea maghiară din 1911: „însărăcita şi obosita societate maghiară din Transilvania, care şi-a pierdut speranţa, este nevoită să se retragă pas cu pas, în mod continuu, în toate aspectele. (…) Ne prevedem soarta şi nu ne putem aştepta la vreo minune. Noi înşine suntem slabi şi nu ne vine în ajutor, nici societatea, nici administraţia statului. (…) Aceasta ar avea obligaţia măcar de-a ne ajuta, dacă nu îşi asumă protecţia noastră totală.”

Statul Român prin Guvernul României şi instituţiile din subordine nu a fost capabil de o adevărată Sărbătoare Naţională de Centenar la Alba Iulia. Au lăsat totul în mâna autorităţilor locale, incapabile să primească şi să omenească cum se cuvine 200 de persoane, nu 100.000 de oameni cum îşi doreau să vină. Ce mare brânză erau nişte corturi încălzite, ce mare lucru era un blid de zamă cald, gratuit, pentru miile de oameni, în special tineri veniţi la un aşa de important eveniment? Locurile de alimentaţie publică din centrul Alba Iuliei sunt puţine, iar mult vestita masă „gratuită” a autorităţilor, de după ora 16:30 a venit prea târziu: lumea a plecat spre casă, pe un singur drum de circulaţie a maşinilor şi căruţelor, ca la 1918…

Prin urmare, dacă politicienii din România nu pot încălzi trupurile, cum vor putea încălzi mintea şi inimile românilor?

Prof. Florin I. Bojor

 

Centenar Alba Iulia: Întorşi cu spatele la defilarea Jandarmeriei de la Alba Iulia din 1 decembrie 2018: Florin I. Bojor şi Adrian Panţi cu steagul judeţului Bistriţa-Năsăud şi al României în mână (partea stângă jos).

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on decembrie 2, 2018, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu