Curriculum Vitae

Florin Ioan Bojor

(teolog, filosof, politician, traducător, jurnalist, scriitor român)

Florin I. Bojor n. 11.12.1983 este originar din nordul Transilvaniei din oraşul lui Dracula: Bistriţa (România).

A absolvit Seminarul Ortodox din Cluj – Napoca şi se pregăteşte pentru preoţie. Consideră politica ca şi pregătire evanghelică pentru a intra în preoţie. Între  politică şi teologie vede o continuare, pentru că mântuirea se câştigată în lume, şi creştinii trăiesc în lume şi răspund la Judecata Finală de ceea ce au făcut în lume şi cu lumea.

El a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi în 2004 a primit 2 burse la Facultatea de Teologie din Catalunia şi la Facultatea de Filosofie: a fost primul român care a studiat în aceste facultăţi pe care le-a terminat în Barcelona.

În 2007 a publicat primul şi singurul Dicţionar Catalan – Român / Român – Catalan şi, de aici, i s-au deschis uşile pentru a intra în cultură (Casa România din Catalunia), politică (PIRUM), precum şi în mass-media. A făcut programe la Barcelona TV, Radio 4 (RTVE), Radio Estel, Radio Punt 7, câştigând în 2008 Premiul Naţional al Audiovizualului din Catalunia, etc.

În timpul anilor petrecuţi în Spania a fost preşedintele Partidului Românilor din Spania (PIRUM), al Casei România din Catalunia, purtător de cuvânt al Mişcării Românilor din Europa (MRE).

De când s-a întors în România lucrează la crearea primului curent postmodern: postmodernitatea creştină (România Nouă). A inaugurat Clubul Internaţional Transilvania, o asociaţie adresată tinerilor pentru crearea noului curent de gândire.

A absolvit cu bursă de merit masteratul în turism oferit de Universitatea Babeş-Bolyai, extensia Bistriţa (2014).

A primit Premiul Anului 2011 din partea Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa, la categoria „Scriitori”, iar în 2012 la categoria „Cultură”.

Din 2011 este profesor de religie în judeţul Bistriţa-Năsăud (Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, Liceul Tehnologic de Servicii, şcolile din Vermeş, Sângeorzu Nou, Budacu de Jos, Buduş, Viişoara, Sărata, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” și Liceul de Arte „Corneliu Baba”).

Din 2016 este doctorand în teologie omiletică (predici) la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, UBB.

Este căsătorit cu Ioana Cozman, fiica preotului Lazăr Cozman din Sărata-Sărăţel. Din 2014 are un fiu, Filip Ioan Bojor, iar din 2017 două gemene, Ana Victoria Bojor și Eva Gloria Bojor.

 

Florin Ioan Bojor n. 11.12.1983 es originario del norte de Transilvania de la ciudad de Dracula: Bistrita (Romania).

Ha hecho el seminario ortodoxo y se esta preparando para ser sacerdote. Considera la política como preparación evangélica para acceder al sacerdocio. Entre política i teología vea una continuación, porque la salvación se gana en el mundo, y los cristianos viven en el mundo y dan respuesta al Juicio Final de lo que han hecho en el mundo y con el mundo.

Ha acabado la Facultad de Teología Ortodoxa a Cluj-Napoca y hace 7 años y medio ha recibido 2 becas a la Facultad de Teología de Catalunya y a la Facultad de Filosofía: estaba el primer rumano que estudiaba en esas facultades.

En el 2007 ha publicado el primer y el único diccionario Catalán – Rumano/ Rumano – Catalán y de aquí se le han abierto las puertas para entrar en la cultura (Casa Rumania de Catalunya), en la política (PIRUM) y en los medios de comunicación. Ha hecho programas para Barcelona TV, Radio 4 (RTVE), Radio Estel, Radio Punt 7, ganando en 2008 el Premio Nacional de Cataluña para Audiovisual, etc.

Actualmente es el presidente del Partido Ibérico de los Rumanos (PIRUM), de Casa Rumania de Cataluña, portavoz del Movimiento de los Rumanos de Europa (MRE) y esta trabajando para montar en su país Rumania, el partido de la Diáspora: Rumania Nova (el primer partido postmoderno de allá).

Lasă un comentariu