De ce politicienii români îi imită pe Ceauşeşti?

Ceausescu si politicienii de azi

Ceausescu si politicienii de azi

După aproape 28 de ani de la execuţia în ziua de Crăciun a soţilor Ceauşescu, memoria lor este extrem de vie în mentalitatea, acţiunile şi comportamentul politicienilor români în general. Paradoxal este că îl urăsc de moarte şi în acelaşi timp majoritatea îl copiază, îl imită până în cele mai mici detalii:

Vânătoarea

Sunt cunoscute de către toată lumea imaginile cu fostul dictator comunist Nicolae Ceaşescu la vânătoare împreună cu camarila acestuia care-i întreţinea de aproape cultul personalităţii. Pe întreg cuprinsul ţării, în locurile cele mai virgine existau cabane dedicate familiei prezidenţiale unde aceasta împreună cu invitaţii lor (preşedinţi şi lideri de partid de pe întreg mapamondul) mergeau să se relaxeze şi să-şi etaleze masculinitatea prin împuşcarea cât mai multor animale sălbatice. Azi în România, politicienii şi oamenii de afaceri care le cântă în strună, majoritatea abonaţi la contracte cu statul au domenii particulare de vânătoare cu cabane luxoase ascunse de privirea muritorilor de rând. Imedit după ce te alegi în ceva funcţie importantă permisul de vânătoare şi puşca sunt blazonul că ai intrat în lumea bună. Nu eşti bărbat de stat dacă „puşca şi cureau lată” nu le scoţi şi tu din geantă.

Doctoratele

La procesul Ceauşeştilor, Elenei Ceauşescu i s-a reproşat că toată cariera ei academică a fost o mascaradă. Capacităţile ei de mare chimist, cărţile, titlurile ştiinţifice au fost contestate de către apropiaţii acesteia, care ştiau detaliile obţinerii lor. Până acum în România febra doctoratelor şi a predării la universitate a fost unul dintre atuurile politicienilor români. Mulţi dintre ei ne demonstrează zilnic că sunt incapabili să lege două propoziţii, însă doctoratul este în buzunar şi fără el nu s-ar cunoaşte mintea genială ce zace în politicianul român. Studiile de vară din domeniul securităţii şi a politicii mondiale sunt condiţii obligatorii pentru ca la cafea să aibă ce povesti prietenilor. Iar apoi, când cu adevărat li se testează cunoştinţele în Parlamentul European sau în cancelariile lumii sunt invizibili. Se ascund în spatele „doamnei Diplomaţie”, adică tăcerea prostului.

Casele

Familia prezidenţială comunistă avea case de protocol în toate capitalele de judeţ, iar faimoasa casă de pe strada Primăverii din Bucureşti era locuinţa lor. Cu toţii ne aducem aminte de manipularea ordinară cu care politicienii români din anii 90 ne-au intoxicat pentru ca mai apoi să o copieze ad-litteram: robineţii de aur. Poporul murea de foame, iar Ceauşescu avea robineţi de aur în baie, care erau de fapt suflaţi cu ceva aliaj auriu. Cât despre politicienii de azi, eşti un nătărău dacă într-un mandat nu-ţi faci măcar o casă, cu piscină obligatoriu. Sunt deja în mentalul colectiv zicalele „Năstase şase case” sau „Ghinion, că nu avem atâtea case ca Iohannis”. Ca să nu amintim de palatele nobiliare Dragnea, Tăriceanu, Videanu, Mazăre, Vanghelie, Ciorbea, etc.

Excursiile

Se ştie că în timpul mandatului prezidenţial familia Ceauşescu a călătorit în vizite de stat în peste 100 de ţări. Din marea majoritate a vizitelor externe s-au întors cu contracte economice pentru România. Toată lumea ştie că în ciuda defectelor sale, Nicolae Ceauşescu era un bun negociator care a ştiut să facă politică mondială. Din păcate, de la vizitele de stat politicienii români au rămas numai cu „statul”, adică cu partea ludică, excursiile, sejururile şi afacerile personale. Nu eşti politician adevărat dacă nu-ţi prăjeşti şuncile în locuri cât mai extravagante, dacă nu dai din şolduri în nu ştiu ce cluburi cu preţuri astronomice, dacă nu schiezi sau măcar să stai la cafea undeva prin Alpi, dacă nu faci măcar o excursie din bani publici.

De la Aro la SUV-uri şi maşini de teren

Toţi românii au văzut maşina Aro a lui Nicolae Ceauşescu de unde saluta întreaga clasă muncitoare în tururile lui prin România. De la Aro-ul lui Ceauşescu la SUV-urile şi maşinile de teren ale politicienilor români a fost numai un mic pas odată cu falimentul firmei româneşti şi cu setea de cai putere care îi mistuie. Nu eşti politician în deplinătatea cuvântului dacă nu te dai jos dintr-un mastodont, uneori bun şi la arat sau la adus lemne din pădure. Mai nou şi maşinile de serviciu, nu numai cele personale sunt de gabarit mare ca să se vadă de la o poştă fala fanariotului.

Hainele şi bijuteriile

Familia Ceauşescu avea croitor personal şi ţineau mult la etichetă, însă erau austeri şi nu arătau opulenţă şi extravaganţă. Bijuteriile nu constituiau o miză pentru ei şi erau foarte discreţi cu cele pe care le purtau. Politicienii români nu sunt ei înşişi dacă nu sunt înţoliţi numai cu haine de firme scumpe. Cucotele lor se perindă din magazin în magazin ca să fie înveşmântate cu cele mai scumpe haine, chiar dacă de multe ori gusturile lasă de dorit. În declaraţiile lor de avere trec portbagaje de ceasuri, bijuterii şi obiecte de valoare.

Cadourile

Familia Ceauşescu a primit foarte multe cadouri, mai cu seamă în vizitele lor externe. La politicienii noştri, abia DNA-ul reuşeşte să le clarifice ce e cadou şi ce e corupţie, căci pentru inocenţii noştri politicieni orice mită e cadou şi nu există nicio umbră de imoralitate, numai dăruire pentru contracte cu statul şi supraevaluări. Ajunşi după gratii sunt nişte martiri ai cadourilor. Ei cu atât de mult bun-simţ nu au avut cum să refuze cadourile, ca nu cumva să-i supere pe afacerişti şi acum unii stau închişi pentru că sunt oameni primitori şi buni la suflet…

Setea de a avea toată puterea

Setea de putere a fost piatra de moară a soţilor Ceauşescu. Nu-şi puteau imagina viaţa fără a avea maxima putere, nici măcar în ultimul moment când au fugit cu elicopterul nu au înţeles că puterea le-a fost luată. Politicienii noştri se arată foarte deschişi dialogului până când ajung pe funcţii, apoi asurzesc şi orbesc cu povara puterii. Noroc că suntem în Uniunea Europeană că dacă nu tirani ca în Rusia sau Asia mulţi dintre ei ar fi.

Concluzia este evidentă: majoritatea politicienilor români, atunci când erau elevi sau tineri au fost bombardaţi prin cultul personalităţii comuniste de informaţiile despre vizitele Ceauşeştilor în lume, despre cadourile primite de aceştia, despre vânătorile şi curtenii comunişti, despre casele de protocol şi despre puterea imensă ce o aveau. Datorită mediocrităţii lor morale, în mintea acestor elevi şi tineri s-a născut ciuda şi frustrarea. Astfel, când ei au ajuns mari, nu au făcut altceva decât să-i imite pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu deşi spun lucruri rele despre ei, deşi îi urăsc!

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on octombrie 7, 2017, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu