Ieri au fost Floriile de Sânge din Egipt cu 44 de martiri creştini!

Ieri au fost Floriile de Sânge din Egipt cu 44 de martiri creştini!

Ieri au fost Floriile de Sânge din Egipt cu 44 de martiri creştini!

9 aprilie 2017 a fost „Duminica Floriilor de Sânge” a Bisericii din Egipt când 44 de creştini au fost omorâţi de extremişti musulmani în timpul şi după Sfânta Liturghie.

Pentru noi în România sună parcă din altă lume ca în 2017 să mori pentru că eşti creştin. Dar pentru creştinii din Egipt se pare că e la ordinea zilei persecuţia din partea musulmanilor fanatici.

Pe 11 decembrie 2016 o altă bombă a explodat într-o biserică creştină şi a făcut 25 de martiri, iar acum câţiva ani le-au ars de Adormirea Maicii Domnului 40 de biserici.

Ei, care sunt urmaşii faraonilor sunt obişnuiţi să fie consideraţi cetăţeni de mâna a doua de către majoritatea arabă a Egiptului, căci creştinii sunt doar 10 milioane din populaţia ţării (79 de milioane).

Floriile de Sange din Egipt

Floriile de Sange din Egipt

Dar nu-şi leapădă credinţa de două mii de ani şi de la invazia islamică încoace nu renunţă la predica Sf. Evanghelist Marcu şi a primilor mari oameni ai Bisericii (Antonie cel Mare, Mina, Pahomie, Maria Egipteanca, Chiril al Alexandriei, Atenagora, Clement, Didim, Origen, etc.).

Creştinilor din Egipt li se mai spune „copţi” care de fapt înseamnă egiptean şi sunt sub organizarea celebrului centru creştin din Alexandria. De-a lungul unui mileniu şi jumătate au fost acuzaţi de monofizitism, adică de erezie (firea omenească a lui Iisus Hristos este absorbită de cea dumnezeiască, adică pierdută ca o picătură de apă într-un ocean). Comisiile teologice din ultimii ani au stabilit că la mijloc este o problemă nu de credinţă, ci de cuvinte (terminologie) şi suntem în aceeaşi credinţă creştină: credem într-o singură persoană Iisus Hristos care este om adevărat şi Dumnezeu adevărat.

Crenguta de Florii cu sange - Egipt

Crenguta de Florii cu sange – Egipt

De-a lungul secolelor au fost mai întâi persecutaţi de bizantini datorită neînţelegerilor de credinţă şi putere, iar apoi de mai bine de 1300 de ani au fost batjocoriţi de musulmani.

Acum istoria lor se repetă şi iarăşi îşi varsă sângele pentru credinţa în învierea din morţi a lui Iisus Hristos şi dumnezeirea Lui.

Azi şi-au plâns şi îngropat morţii şi după cum se văd lucrurile, sângele lor va continua să curgă peste mărturisirea lor de credinţă creştină înaintea lumii musulmane, căci „sângele martirilor este sămânţa creştinismului” (Tertulian, Apologeticul).

Pe pagina de facebook a Patriarhiei Copte din Egipt sunt multe poze ale durerii lor din aceste zile. Cred că ar fi foarte bucuroşi dacă noi creştinii din România ne-am exprima solidaritatea cu suferinţa şi încercarea credinţei lor în faţa extremismului musulman!

Stop terorismului!

Dumnezeu să-i întărească şi să-i binecuvinteze!

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on aprilie 10, 2017, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: