Floriile şi mesianismul politic de azi

Muntele Maslinilor - de unde a venit Iisus de Florii spre Iersusalim

Muntele Maslinilor – de unde a venit Iisus de Florii spre Iersusalim

Cu o Duminică înainte de Paşti creştinii ortodocşi, catolici şi majoritatea dintre protestanţi sărbătoresc Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Strămoşii noştri romani i-au dat numele de „Florii” pentru a-şi încreştina sărbătoarea lor păgână „Floralia”.

Astfel, creştinii îşi amintesc de un eveniment istoric petrecut acum aproape 2000 de ani care îl are în centru pe Învăţătorul Iisus din Nazaret. Acesta împreună cu prietenii Săi este primit ca un rege de către locuitorii capitalei Ierusalim. Faima predicii şi presupuselor minuni pe care Iisus din Nazaret le-a făcut s-a răspândit în tot Israelul, mai mult Acesta vine dintr-o localitate apropiată de capitală unde se spune că a înviat cu o zi înainte un om foarte cunoscut în zonă – Lazăr din Betania.

Poarta de Aur - pe aici a intrat Iisus de Florii in Ierusalim

Poarta de Aur – pe aici a intrat Iisus de Florii in Ierusalim

Ca atare, primirea regală de către locuitorii Ierusalimului este logică din perspectiva aşteptărilor imediate pe care o ţară aflată sub stăpânire străină le avea şi le are: libertatea. Fiul tâmplarului Iosif din Nazaretul Galileii este perceput în mentalul colectiv ca eliberatorul politic cel mult aşteptat şi sperat.

Dacă am fi pe străzile Ierusalimului de acum 2000 de ani cu siguranţă am admira un om din popor, un evreu adevărat, care are o pregătire profesională importantă a timpului (tâmplar), care se opune elitelor vremii şi clasei conducătoare, înţeleasă şi atunci ca acum: coruptă, meschină, ipocrită şi însetată mereu de putere şi bani, adică partidul fariseilor şi partidul saducheilor, la care se adaugă preoţii de la templu şi clasa privilegiată de funcţionari leviţi. Am zice, o întreagă suită de bugetari care secătuiesc poporul care lucrează.

Impreuna cu familia la Poarta de Aur din Ierusalim

Impreuna cu familia la Poarta de Aur din Ierusalim

Normal că am simpatiza un tânăr predicator evreu care are un discurs public foarte bun, coerent cu modul lui de viaţă, care nu ia bani pentru tratamentele lui medicale şi care propune o revoluţionare a normelor sociale. Şi dacă ne gândim că suntem cotropiţi de exploatatori străini care trag pielea de pe noi e normal să vedem în El un posibil rege care să ne scape de problemele noastre de zi cu zi.

Astfel gândeau locuitorii care îl întâmpină pe Iisus şi care strigă în gura mare: „împăratul lui Israel!” care trebuie să se opună împăratului de la Roma.

Acum revenind în anul 2017 se pare că societatea noastră este la fel ca cea care îl aştepta acum 2000 de ani pe Iisus şi care dorea să-l pună cât mai repede pe funcţia de rege. Dacă ne uităm la mulţi dintre votanţii din partidele politice româneşti, cum credeţi că este văzut domnul Liviu Dragnea? Sau cum era văzut domnul Traian Băsescu, domnul Ion Iliescu? Ca sa nu mai amintim de Nicolae Ceauşescu?

Europa si mesianismul politic

Chiar zilele acestea un apostol (Aleksandr Dughin) al „regelui” Rusiei Vladimir Putin a venit la Bucureşti să ne spună: „Putin pentru totdeauna, Putin este salvarea!” Mai mult, acest fals profet foloseşte şi cuvântul „ortodox” pentru a-şi numi mesianismul putinian. În jurul nostru, în Ungaria Viktor Orban se zbate să-şi construiască o aură mesianică, în Turcia Recep Erdogan chiar a reuşit, iar peste ocean Donald Trump este în mintea multora un alt mesia care va aduce salvarea, ca să nu-l uităm pe mesia din Siria, Bashar al-Assad pentru care au fost sacrificaţi deja 320.000 de oameni.

Ca atare, mesianismul politic este în floare în România şi în lume! Aceasta este marea problemă a societăţii noastre care cred cu tărie că va fi cauza celui de-al Treilea Război Mondial.

De aceea, Floriile din 2017 ar trebui să fie un prilej de meditaţie asupra modelului Iisus Hristos care nu a acceptat mesianismul politic, nu a acceptat să fie pus rege de către locuitorii din Ierusalim. De aceea, mă doare cel mai tare când văd creştini practicanţi care cred în mesianismul politic, mesianismul pe care Iisus l-a combătut cu preţul propriei vieţi.

Oare nu-i era mai uşor să accepte funcţia de rege al Israelului, să trăiască într-un palat luxos din Ierusalim, să îşi facă o armată de servitori care să se simtă puternici pentru că-l slujesc? Şi totuşi, a ales să moară pentru cei care vor crede în El. A ales ca prin moartea Lui pe cruce să dea viaţă tuturor celor care îl iubesc şi ascultă. A ales ca prin jertfa Lui să dăruiască adevărata libertate celor care doresc să-L urmeze. A ales să nu fie rege pământesc pentru a fi adevăratul Rege al inimilor!

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on aprilie 8, 2017, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: