Ce am înţeles în 8 zile de protest la Bistriţa?

mars-bistrita-florin-bojor

Mars Bistrita Florin Bojor

În ultimele 8 zile am participat seară de seară la protestele paşnice, civilizate de la Bistriţa cauzate de Ordonanţa 13/2017 „a Abuzului şi Graţierii”.

Începând de marţi, 31 ianuarie până aseară, 7 februarie 2017 bistriţenii au ieşit în stradă împotriva hoţiei. În prima noapte, câteva zeci de persoane ne-am întâlnit în Piaţa Petru Rareş indignaţi de ordonanţa dată de Guvernul României în miez de noapte şi am decis să protestăm legal.

florin-bojor-protest-autorizat-bistrita

Florin Bojor Protest Autorizat Bistrita

Astfel, miercuri, 1 februarie am cerut şi primit autorizaţie de protest în faţa Prefecturii între orele 15:00 – 23:00. Pas cu pas, bistriţenii informaţi de legalitatea protestului au ieşit tot mai mulţi în stradă. Astfel seara, când Jandarmeria mi-a cerut să vorbesc mulţimii în calitate de organizator s-au strâns până la 2000 de persoane în Piaţa Petru Rareş. Ce puteam spune decât: „Felicitări pentru spiritul civic de care daţi dovadă! Bravo!”

Apoi, postacii partidelor politice au început să mă acuze de confiscarea protestelor, ca atare, am decis să nu mai cer autorizaţie sperând ca alţi cetăţeni sau politicienii din PNL şi PER prezenţi la protest să o facă. Dar nu au fost în stare să ceară legalizarea protestelor…

societatea-civila-bistriteana

Societatea Civila Bistriteana

Apoi, au urmat 7 zile de marş prin oraş când mii de persoane s-au alăturat revendicării de dreptate socială.

Duminică, când în România a fost organizat cel mai mare protest, la Bistriţa, diversioniştii au schimbat ora de protest de la 19:00 la 17:00 şi asta a dus la diminuarea numărului de persoane şi la un traseu de marş mult mai scurt. Clopotele Bisericii Evanghelice au bătut în mod excepţional la trecerea protestatarilor.

florin-bojor-protest

Florin Bojor Protest

Protestul de marți seara, 7 februarie, la care au participat aproape o sută de persoane, a fost unul „împotriva penalilor din toate partidele politice”, după cum declaram pentru AGERPRES:

„Obiectivul din această seară a fost punctul 8 al protestatarilor de la Timișoara: fără penali în toate partidele politice. Dacă ați observat, la toate protestele din țară s-a început de la abrogare, dar după aceea la Timișoara s-a conceput o proclamație, pe care au primit-o toate grupurile din țară și în care sunt mai multe puncte.

cerere-autorizare-protest

Cerere Autorizare Protest

La noi, conform cu ce s-a scandat în toate zilele acestea — s-a scandat „Hoții, „Demisia”, s-a scandat împotriva unui partid politic—, pentru a se aduce clarificări și a nu se acuza că noi am fi de partea opoziției… De fapt, răbufnirea noastră este pentru dreptate și atunci suntem împotriva tuturor penalilor, din toate partidele politice”.

Tot ieri, am cerut Primăriei Bistriţa autorizarea protestului, însă nu am mai fost contactat pentru a participa la comisia de avizare, cum s-a întâmplat miercurea trecută, cu toate că şi atunci am depus cererea în aceeași zi.

Ce am învăţat din aceste 8 zile de protest la Bistriţa:

1. Este posibil să existe societate civilă puternică în Bistriţa.

2. Legea 60/1991 „a protestelor” făcută de FSN cere ca orice protest să fie anunţat cu 3 zile înainte pentru a putea fi legalizat. Această prevedere comunistă face ca protestele spontane, sau cele de pe o zi pe alta să fie imposibil de legalizat. Paradoxul este evident: Românii ieşiţi în stradă să apere legea sunt condamnaţi de către lege să stea acasă…

3. Politicienii din opoziţie PNL, PER prezenţi la protest păreau a sta în aşteptare, poate, poate, lumea îi bagă în seamă pentru a capitaliza nemulţumirea oamenilor în posibile voturi pentru ei.

4. USR Bistriţa, deşi au deputat în Parlamentul României sunt inexistenţi la protest.

5. Bistriţenii şi-au exprimat setea de dreptate prin texte cu mult umor şi aceleaşi scandări generalizate din toată România.

6. Dincolo de exprimarea nemulţumirii, pasul doi, cel al construcţiei alternativei sociale pare foarte greu de atins de către protestatari, mai cu seamă datorită lipsei mijlocelor de organizare: autorizaţie de protest, sonorizare sau un spaţiu privat cu deschidere spre piaţa publică de unde să se poată vorbi manifestanţilor.

7. Bistriţenii şi toţi românii prin ieşirea în stradă şi viitorul referendum împotriva corupţiei s-au spălat în faţa străinilor de calificativul de „hoţi”. Europa a văzut că poporul român vrea să trăiască după valorile europene şi nu după cele din Rusia.

8. Există speranţă pentru generaţia următoare să-şi clădească un viitor aici şi să nu plece din ţară!

Prof. Florin I. Bojor

Reclame

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on februarie 8, 2017, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: