Ce am învățat din pierderea alegerilor?

Ce am învățat din pierderea alegerilor

Ce am învățat din pierderea alegerilor

Duminică, 5 iunie 2016 au avut loc alegeri locale la Bistrița, pe care vechile partide politice le-au câștigat, iar societatea civilă bistrițeană a strâns 521 de voturi prin candidatura mea independentă.

Am crezut în schimbări rapide! Adică, prin alegerea unui consilier independent am fi putut avea un mediator, purtător de cuvânt în Consiliul Local între cei 100 – 200 de cetățeni care ar fi venit la fiecare ședință de Consiliu Local și autoritățile din partidele politice care conduc Bistrița. Astfel, la Bistrița am fi deschis poarta democrației directe prin dezbatere cetățenească reală la fiecare ședință și găsirea celor mai bune soluții, nu fantezii ale unora.

Ce am învățat din pierderea alegerilor?

1. Mesianismul politic e încă în floare!

Dacă în Europa mesianismul politic a apus odată cu Hitler, în România suntem la cea de-a patra generație care merge pe acest sistem de conducere: Gheorghiu-Dej, Ceaușescu, FSN și acum partidele rețea (PSD, PNL, ALDE, etc.). Adică majoritatea zdrobitoare care votează nu poate ieși din paradigma stăpânului bun de care în general ne e frică, care trebuie să ne dirijeze și prin faptul că l-am votat nu mai avem nicio responsabilitate față de comunitate. Chiar dacă îl hulim, la vot, tot pe el îl alegem, el trebuie să ne facă, să ne aducă, să ne dea…

2. Societatea Civilă e doar o umbră!

După manifestațiile tinerilor din toamnă de după necazul Colectiv, am crezut că în sfârșit bistrițenii se trezesc și doresc să avem o democrație participativă, adică societate civilă deschisă spre democrație directă. Dar votul a confirmat că acea ieșire în stradă a fost doar o răbufnire sentimentală incapabilă de construcție socială rapidă și la Bistrița suntem 521 de persoane, adică 1% din populație care putem construi democrația directă.

3. Pentru tineri e o ruptură între realitatea virtuală și realitatea reală.

Tinerii bistrițeni nu au mers la vot. Sunt satisfăcuți social cu aprecieri, comentarii și vizualizări de filmulețe pe internet, iar în momentul votului au alte probleme de rezolvat.

4. În societatea românească e o ruptură a dialogului familiar între tineri și bătrâni.

Cum tinerii fac din realitatea virtuală maxima realitate a comunicării, în familiile bistrițene nu se discută despre grija față de comunitate. În același timp, bistrițenii mai în vârstă aleg același regim care le-a determinat copiii să plece din oraș, deci sunt primii responsabili de singurătatea și condițiile lor de viață…

5. Morala nu este o condiție fundamentală în logica bistrițenilor.

Nici măcar creștinii practicanți nu au exigențe morale față de aleși.

6. Sistemul e pentru partidele politice.

Sistemul legislativ este gândit să protejeze partidele politice fiind interzise listele de independenți la alegeri. Deci, doar partidele pot avea liste de candidați la vot, cetățenii nu pot face echipe publice care să apară și pe buletinul de vot. Astfel, sistemul te pune să alegi între echipa de partid sau unul singur – independentul.

Soluții.

Toate concluziile de mai sus demonstrează că abia peste 25 de ani putem opri dezintegrarea națională și plecarea definitivă prin înfrângerea mesianismului politic și redarea speranței prin societatea civilă deschisă spre democrație directă.

Deci, cred că trebuie să mergem pe schimbări pas cu pas:

  1. Crearea unei forme juridice – asociație – în societatea civilă, care să nu fie închinată partidelor politice cum s-a întâmplat cu Bistrița Civică și care să transmită prin acțiuni mesajul că uniunea cetățenilor salvează Bistrița.
  2. Continuarea și accentuarea educației civice a tinerilor prin asociațiile Meritocrația BN și Clubul Internațional Transilvania.
  3. Găsirea de candidați din societatea civilă pentru alegerile parlamentare din toamnă pe listele viitorului partid Uniunea Salvați România, USR. Partid care va fi un pas de tranziție pentru distrugerea mesianismului politic și a vechilor partide.
  4. Implicarea activă publică a celor 521 de votanți ai societății civile bistrițene ca să se cunoască și să fie pregătiți pentru democrația directă.
  5. Motivarea tinerilor bistrițeni prin prietenii cu tinerii basarabeni, care iubesc România mai mult decât ai noștri.
  6. Rugăciunea pentru a construi comunitate și a ieși din indiferența socială.

Prof. Florin I. Bojor

 

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on iunie 9, 2016, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: