Reclamaţie Publică: La Bistriţa Primăria va turna tone de beton peste istorie…

bastion turnul dogarilor bistrita

Bastion Turnul Dogarilor Bistrita. Sursa: HailaBord.ro

Reclamaţie Publică

„Drumul spre iad e pavat cu intenţii bune.” Proverb englezesc

Către Ministerul Culturii şi Direcţia de Patrimoniu a judeţului Bistriţa-Năsăud,

Stimate domnule ministru şi stimate domnule director,

Subsemnaţii, simplii cetăţeni ai municipiului Bistriţa ne adresăm Ministerului Culturii şi forurilor competente ale patrimoniului judeţului Bistriţa-Năsăud pentru a reclama posibila distrugere a unui bun istoric incontestabil al Transilvaniei: Turnul Dogarilor din Municipiul Bistriţa. (BN-II-m-A-01479.02)

Mai precis, prin Hotărârea Consiliului Local Bistriţa din 23 decembrie 2015 Primăria oraşului a decis cumpărarea terenului aferent Turnului Dogarilor cu scopul de a turna tone de beton pentru a construi un skatepark.

Vă semnalăm, că tot noi simplii cetăţeni în şedinta respectivă de Consiliu Local prin pancarte am cerut construirea urgentă a unui skatepark pentru tinerii din Bistriţa.

Răspunsul autorităţilor a fost imediat prin hotărârea de a cumpăra acest teren al monumentului istoric (str. Dogarilor nr. 18A, identificat în CF 56014, nr. topo 2151/3/1).

Skatepark punct termic Baia Mare

Skatepark punct termic Baia Mare. Sursa: SkateMap.ro

Nu ştim din ce motiv, Primăria Bistriţa a ales acest spaţiu istoric pentru skatepark, atâta vreme cât Bistriţa are foarte multe puncte termice dezafectate unde se poate face un astfel de skatepark cu facilităţi multiple după modelul de succes din Baia Mare.

Vă mai semnalăm faptul că Primăria Bistriţa a accesat câteva milioane de euro pentru reabilitarea cetăţii Bistriţa şi nu înţelegem cum singurul turn din vechea cetate medievală va fi în curând asediat de tone de beton.

Inclusiv comuniştii au respectat acest spaţiu vital turnului Dogarilor şi înţelegerii istoriei Transilvaniei şi nu au construit nimic acolo. Acum democraţii care se afirmă iubitori de istorie nu exploatează latura turistică a acestui monument istoric, ci îl betonează…

Sperăm ca în momentul în care cererea de distrugere a acestui monument să ajungă la domniile voastre în conformitate cu legea nr. 422/2001, art, 9 şi 59 care „consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane” şi interzice construcţiile în acest perimetru, să protejaţi ultima fărâmă din celebrele turnuri ale Bistriţei.

Vă mulţumim!

Gabriel Chiş, Paula Suciu, Andrei Dorin Dobrin, Raluca Voiculescu, Răzvan Alin Cîtu, Diana Andreea Măierean, Adrian-Dorin Panti, Dragoş-Cosmin Labiş-Pop, Florin Ioan Bojor

RĂSPUNS Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Raspuns DJCBN Turnul Dogarilor

Reclame

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on ianuarie 10, 2016, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

 1. Vasile-Adrian Timis

  La Alba Iulia s-a construit un skatepark ca la carte in apropierea cetatii: http://ziarulunirea.ro/foto-video-skatepark-ul-din-cetatea-alba-carolina-deschis-oficial-hava-nu-exista-altul-in-tara-facut-atat-de-bine-344753/
  In Spania s-a construit un skatepark in interiorul unei biserici: http://inhabitat.com/century-old-church-transformed-into-a-bright-and-edgy-skate-park/.
  In Glasgow s-a construit un centru pentru catarat intr-o biserica: http://www.glasgowclimbingcentre.com/
  In Bistrita se incearca construirea unui skatepark pe un teren lasat in paragina de cand ma stiu, LANGA un monument istoric si dintr-o data se gasesc tot felul de teologi-filosofi-traducatori-jurnalisti-politicieni romani care sa se opuna. N-ar fi prima data.

  Tot in lege scrie:
  Articolul 9 , aliniat 4 : (4) În zona de protecţie pot fi instituite servituţi de utilitate publică şi reglementări speciale de construire prin planurile şi regulamentele de urbanism aprobate şi avizate conform legii.

  Domnilor, lasati cultura sa se dezvolte. N-o tineti amortita. N-o mai ghidati dupa niste valori invechite. Lasati mentalitatea comunista, rigida. Ca mentalitatea asta alunga tinerii din orasul asta deja invechit si plictisitor. Lasati tinerii sa miste, sa fie liberi si sa aiba optiuni. Va rog.

 2. haters gonna hate

  Cel mai frumos spatiu istoric din Bistrita, plin de vegetatie si uitat de lume, ar putea deveni util pentru tinerii din oras. Dar, in calitate de cetateni responsabili, moderni dar iubitori de istorie, trebuie sa oprim „distrugerea” acestui spatiu.

  Ar fi multe de zis despre acest „articol”,dar cred ca o singura intrebare le rezolva pe toate:
  Ati vazut skateparkul recent inaugurat in Alba-Iulia, cel de langa mareata cetate cu care se mandreste toata tara?

  Nu cred, pentru ca nu ati fi scris acest articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: