De la Piaţa Mică la Piaţa Ion Căianu din Bistriţa

De la Piaţa Mică la Piaţa Ioan Căianu din Bistriţa

De la Piaţa Mică la Piaţa Ion Căianu din Bistriţa

Stimate domnule primar Ovidiu Teodor Creţu,

 – scrisoare deschisă –

Cu câteva săptămâni în urmă lansaţi bistriţenilor provocarea de a participa la alegerea noului nume pentru Piaţa Mică din Bistriţa. Din perspectiva mea, a unui simplu cetăţean demersul dumneavoastră este unul bun, deşi există voci care cred că nu trebuie o nouă denumire pentru piaţa istorică în curs de reabilitare turistică.

Propunerea cu care vin înaintea dumneavoastră şi a bistriţenilor interesaţi de acestă temă de discuţie este: Piaţa Ion Căianu din Bistriţa.

De ce ar fi bine ca Piaţa Mică din Bistriţa să se numească Piaţa Ion Căianu?

1. Un nume de persoană sau eveniment istoric este cea mai bună alegere pentru a identifica un loc al trecutului. Dacă se doreşte ca locaţia să primească o identitate cât mai specială, uşoară, adevărată, unică, cunoscută şi atractivă, atunci se apelează la un nume strâns legat de acel spaţiu.

De la Piaţa Mică la Piaţa Ioan Căianu din Bistriţa

De la Piaţa Mică la Piaţa Ion Căianu din Bistriţa

Numele celebre străns legate de Bistriţa sunt: Andrei Mureşanu, George Coşbuc şi Liviu Rebreanu. Dar aceste nume au deja bine definită reprezentarea lor în urbea noastră: şcoli, bulevarde, instituţii de cultură, asociaţii, etc.

2. În acelaşi timp, piaţa din centrul istoric al Bistriţei este construită de înaintaşi: saşi, unguri şi români. Lucru ce trebuie reliefat în alegerea numelui.

3. Apoi, rezonanţa internaţională a numelui ales este cheia de atractivitate pentru turiştii străini. Să nu avem impresia că aceia ce ne vizitează ne cunosc istoria ca nişte academicieni, dar nici că sunt dezintersaţi.

La toate aceste cerinţe răspunde denumirea Ion Căianu pentru Piaţa Mică. Cum?

statuie Ion Caian

statuie Ion Caian

1. pentru că este născut în judeţul Bistriţa Năsăud – localitatea Căianu Mic;

2. pentru că a fost o personalitate culturală religioasă importantă a barocului din Transilvania (sec. XVII);

3. pentru că este cunoscut internaţional ca primul compozitor cult, organist al românilor prin opera de sinteză muzicală: Codex Caioni.

4. pentru că era român din naştere (Natus valachus sum) şi a luptat toată viaţa în cultura timpului său – ungurească şi săsească ca ţara noastră să se afirme.

5. pentru că Bistriţa i-a dedicat numele acestuia unei străzi lăturalnice, de la pasarelă, iar el, o personalitate de marcă a judeţului nostru merită mult mai mult.

Acum rămâne în puterea domniilor voastre alegerea numelui potrivit. Totuşi doresc să vă întreb, ce alt bistriţean poate avea un nume mai bun pentru Piaţa Mică din Bistriţa?

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on ianuarie 7, 2015, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: