Constantin Brâncoveanu și politicienii de azi

Sf. Constantin Brâncoveanu și politicienii de azi

Sf. Constantin Brâncoveanu și politicienii de azi

Calendarul creștin ortodox românesc consemnează pe 16 august martiriul pentru credința în Iisus Hristos al familiei Brâncoveanu. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la tragicul eveniment când creștinul Constantin Brâncoveanu împreună cu fii săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei și ministrul său sfetnicul Iananche au fost decapitați la Constantinopol.

Astăzi Biserica subliniază în mod special fermitatea credinței acestora în dumnezeirea lui Iisus Hristos și curajul de a accepta moartea pentru această mărturisire. Ce este impresionant la acești martiri: erau politicieni și de aici paralela cu politicienii noștri de azi devine necesară.

Dacă domnitorul Constantin Brâncoveanu a domnit în Valahia 26 de ani, imediat vor fi 25 de ani de când politicienii noștri conduc România. Cum era acesta și cum sunt cei de acum?

Domnia lui Brâncoveanu era la confluența intereselor Constantinopolului, Vienei, Sankt Petersburgului, după cum astăzi noi suntem la confluența Washingtonului, Bruxelles-ului, Moscovei și Beijingului. Brâncoveanu a reușit să transforme Valahia într-o țară demnă, România de azi este o colonie a occidentului, iar oriunde în lume spui că ești român ești văzut de mâna a doua.

Domnitorul cunoștea limbile importante ale timpului său: greaca, latina și slavona, politicienii noștri de abia se descurcă cu limba română (cazul deputatului <Auto>).

Voievodul deși provenea dintr-o familie care a cochetat cu puterea a urcat treptat pe treptele administrației. Mulți dintre politicienii noștri au cochetat și ei cu puterea – turnători, informatori, ca apoi să înființeze un nou partid în care să se pună direct șefi.

Constantin Brâncoveanu a fost mai întâi paharnic, am zice azi stagiar, apoi postelnic de rangul doi, am zice azi secretar de stat, apoi logofăt, adică ministru al administrației. Ai noștri de azi, toți se văd președinți și directori – instituții, agenții de stat, filiale, partide, asociații, etc.

Deși a iubit atât de mult cultura, nu și-a dat doctoratul, după cum cei mai mulți politicieni de-ai noștri se laudă că l-au luat, iar apoi îl ascund prin sertare. El a înfiinţat Academia Domnească din București, nu pseudo-facultăți în care se trece cu X-uri, servite și plicuri.

În domnia sa s-a dovedit bun administrator al avuțiilor țării, nu vânzător de fier vechi al industriei, și a reușit prin construcțiile sale private și publice să nască un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele – stilul brâncovenesc (îmbinare între renascentist, bizantin și baroc). Politicienii noștri reușesc să-și facă case gen cotețe megalitice și mari proiecte pe hârtie.

Brâncoveanu a întărit rolul domniei, adică a guvernat țara, ai noștri ne aburesc cu statul de drept, haos administrativ și-și continuă afacerile personale, și aici sunt slabi, căci imperiile lor se construiesc pe corupție și minciună, în timp ce Brâncoveanu era numit de către dușmanii lui „altin bey” (adică prințul aurului).

Domnitorul a reorganizat sistemul fiscal, iar ai noștri schimbă codul fiscal aproape săptămânal născând tot mai multă birocrație și inutilitate administrativă.

A avut relaţii strânse cu Moldova și Transilvania, iar ai noștri nu pot face o conductă de gaze care să ajungă în Republica Moldova.

Copiii lui au acceptat martiriul dovedind credință, caracter, curaj și demnitate, copiii politicienilor noștri arată prostie, hoție, lăcomie și îngâmfare.

Concluzia este că Brâncoveanu s-a dovedit un gospodar desăvârșit și a creat o epocă de prosperitate și de pace pentru români. Ai noștri au creat imigrația românilor, decadența națională și subjugarea economică a noastră reducându-ne la simpli zilieri ce trăiesc de pe o zi pe alta. Dacă greșesc, vă rog să-mi scrieți!

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on august 16, 2014, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Florin, politicienii eventual profită, dar nu ei sunt generatorul prezentului sau al viitorului. Noi, adică cetățenii, suntem – sau ar trebui să fim – cauza, proiectul nostru ar trebui să fie administrat de politicieni, concediabili în caz de ineficiență. Ți se pare utopic? Așa și este. Cetățeanul s-a obișnuit să lase totul în seama demnitarilor, care, firește, profită. Brâncoveanu a fost un (rar?) exemplu de conștiință, îmbinată fericit cu deținerea puterii. Nu e însă recomandabil să așteptăm, pasivi, astfel de lozuti câștigătoare.

  2. Florine, Florine mintea nu prea ne arata drumul cel drept. Demonii ne dau mereu alternative simple la fericirea promisa de Dumnezeu. Sa incercam a ne purta mai mult ca mamele decat ca tatii. Noi oare am renunta la tot pentru un strop de credinta precum Brancovenii? Suntem noi in stare sa marurisim in fata unei amarate de greutati „Prefer sa mor in Hristos, decat sa traiesc o viata fara Hristos?” precum a facut-o Brancoveanu in fata MORTII? De cate ori oare nu ne lepedam de Hristos cand suntem incercati? Vai noua!Te imbratisez si iti transmit salutari de la Dublin. Cu drag, Adi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: