Alianța Creștin Liberală – contradicție între termeni

Florin Bojor - Casa Poporului

Florin Bojor – Casa Poporului

Zilele acestea am aflat o nouă denumire pe scena politică: Alianța Creștin Liberală, născută din asocierea dintre Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Democrat Liberal (PDL). În calitate de creștin practicant nu pot rămâne indiferent la denumirea aleasă de cele două grupuri politice. Crearea sintagmei «creștin liberală» este ilogică, construcția este o contradicție între termeni!

Din punct de vedere conceptual, filosofic, ideologic, semantic, doctrinar, dogmatic această alăturare de termeni nu are sens. Cei doi termeni se împotrivesc unul altuia.

Astfel, termenul creștin înseamnă cel care crede în Hristos, mai precis în învierea Lui, care face parte din comunitatea creștină (Biserică) și care dorește să urmeze o viață morală după învățătura Lui pentru a dobândi fericirea eternă, învierea.

Termenul liberal este înțeles ca adeptul unei ideologii numite liberalism, în care libertatea individuală și proprietatea privată sunt principalele valori ale omului.

Florin I. Bojor, depune juramântul de credinta crestina

Florin I. Bojor, depune juramântul de credinta crestina

Dacă în creștinism principalele valori sunt credința, dragostea și speranța, liberalismul din contră, are ca ultimă valoarea egoismul. Astfel, libertatea este raportată la persoana proprie și nu la Dumnezeu, prin urmare, libertatea liberală aparține relativismului (omul – măsura tuturor lucrurilor), iar libertatea creștină este prezența Duhului Sfânt arătată prin acțiunea morală după învățătura lui Hristos și observată de comunitatea creștină – Biserica.

În privința proprietății, pentru creștini toate bunurile aparțin lui Dumnezeu, omul este organizatorul lor, nu deține nimic substanțial pe acest pământ, adevăratul proprietar fiind Dumnezeu, iar noi simpli administratori. În schimb, pentru liberalism proprietatea este absolută, pentru ea omul are dreptul de viață și moarte, deci omul e un mic dumnezeu proprietar. Prin urmare, liberalismul este un materialism în substanță.

Astfel, Alianța Creștin Liberală este o contradicție între termeni… Oare ideologii celor două partide nu știu asta?

Eu cred că introducerea termenului creștin în ipocrizia, demagogia și mafia partidelor politice este manipulatoare. Domniile lor nu s-au gândit la valorile și practica creștină, ci la prostirea alegătorilor sub sloganul: «Să votăm candidatul creștin!»  Dar oare, văzăndu-le faptele sunt politicienii aceștia creștini?

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on iulie 23, 2014, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: