Părintele Visarion: bucuria postului în lumina învierii

Părintele Visarion: bucuria postului în lumina învierii

Părintele Visarion: bucuria postului în lumina învierii

Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistriţa a fost gazda unei noi seri duhovniceşti din ciclul de conferinţe religioase: Marţea Gândirii Creştine. Marţea trecută, 9 aprilie, 2013 a fost invitat părintele Visarion Viorel Paşca de la Mânăstirea Floreşti, Cluj pentru a vorbi despre post.

Duhovnicul, originar din Groşii Ţibleşului a început incursiunea sa în ascetica creştină de la însăşi finalitatea postului, adică bucuria învierii sufleteşti. O bucurie care începe cu venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu şi se manifestă deplin prin învierea din morţi a Acestuia, adică vestea cea bună a fericirii noastre eterne. Pilduitoare fiind cuvintele Sf. Serafim de Sarov: „Hristos a înviat, bucuria mea!”

Astfel, postul devine o pregătire personală pentru primirea lui Hristos înviat comunicat prin taina Euharistiei. Postul nu este numai înfrânare de la anumite alimente, ci manifestare mai deplină a iubirii aproapelui: „dacă iubeşti arăţi că posteşti!” Postul nu este un scop în sine, ci un mijloc prin care depărtăm păcatul din noi, renunţăm şi trăim bucuria renunţării (fumat, băutură, patimi, etc.), adică, pregustare a bucuriei veşnice.

Părintele Visarion: bucuria postului în lumina învierii

Părintele Visarion: bucuria postului în lumina învierii

În acest sens, gânditorul creştin a subliniat printr-un stil practic, explicit şi direct experienţe biblice, patristice şi personale cu privire la lupta aruncării întunericului din noi prin intermediul postului, dublat de rugăcine, spovedanie şi fapte bune, într-o deschidere pentru primirea luminii lui Hristos, după însăşi cuvintele Mântuitorului: „Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea Mea după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân întru iubirea Lui. Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea să fie în voi şi ca bucuria voastră să fie deplină.” In. 15, 10 -11

Cuvântul Părintelui Visarion de la Floreşti a fost analizat de către Părintele Liviu Şugar, preot paroh, iar cei prezenţi într-un număr foarte mare la eveniment s-au bucurat şi de imnurile bizantine interpretate de grupul de muzică psaltică din Bistriţa.

Săptămâna viitoare, marţi, 16 aprilie, invitat va fi Părintele Chiril de la Parva, un vechi prieten al asociaţiei creştine Clubul Internaţional Transilvania, care va dezbate tema rugăciunii în biserică ca mod de curăţire şi îmbogăţire.

Prof. Florin I. Bojor

Anunțuri

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on Aprilie 11, 2013, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: