Părintele Calinic: întâlnirea mea cu Iisus şi Maica Domnului

Părintele Calinic: întâlnirea mea cu Iisus şi Maica Domnului

Părintele Calinic: întâlnirea mea cu Iisus şi Maica Domnului

Marţi seara, 26 martie 2013, catedrala din Bistriţa cu hramul Sf. Trei Ierarhi a găzduit o nouă seară duhovnicească din ciclul de conferinţe religioase: Marţea Gândirii Creştine. Invitatul de la Mânăstirea Nicula a fost părintele Calinic, un vechi colaborator al asociaţiei creştine Clubul Internaţional Transilvania.

Călugărul, originar de pe plaiuri bistriţene, a vorbit auditoriului prezent despre experienţa personală a întâlnirii cu divinitatea. Printr-un limbaj direct, clar, deschis publicului larg, Părintele Calinic a transmis un mesaj cald, de apropiere şi bucurie existenţială a aflării fericirii prin întâlnirea cu Iisus Hristos.

În cazul său conştientizarea vitală a necesităţii de fericire prin comuniunea cu Iisus Hristos s-a petrecut în tinereţe, când într-o dimineaţă de 25 martie, pe când mătura curtea casei părinteşti a auzit clopotele bisericii din sat. Clopotele acestea, se pare că pentru Părintele Calinic n-au bătut numai în auzul biologic, ci mai cu seamă în conştiinţa acestuia, făcându-l asemenea ucenicilor lui Iisus „să lase tot”, „să lase măturoiul din mână” şi să aleagă într-o iubire dedicată calea creştinismului prin întâlnirea cu Iisus şi Maica Domnului în biserica din sat.

Părintele Calinic: întâlnirea mea cu Iisus şi Maica Domnului

Părintele Calinic: întâlnirea mea cu Iisus şi Maica Domnului

Pornind de la marea întrebare a prezenţei tinerilor în Biserică, oratorul creştin a accentuat liberul arbitru al fiecărei persoane, mentalitatea materialistă, de confort extrem şi cultura senzuală care este promovată în societatea laică.

În acest sens, monahul de la Nicula a exemplificat episodul întâlnirii lui Iisus cu tânărul bogat, care a plecat supărat după răspunsul Mântuitorului asupra materialităţii din viaţa tânărului. Urmarea lui Hristos – calea fericirii eterne este direcţionarea spre sfinţenie, care se face prin venirea în sine, asemenea fiului risipitor şi lepădarea de tot şi toate, asemenea Apostolilor.

Evenimentul a fost întregit prin comentariile Părintelui Ştefan Borodi, preot paroh şi ale Părintelui Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.

Cu catedrala plină, seara duhovnicească a Bistriţei îl aşteaptă marţea viitoare (2 aprilie 2013, ora 19:00) pe Părintele Paisie de la Mânăstirea Nuşeni, care va dezbate tema: „Taina şi dialogul – cheie de înţelegere a creştinismului.”

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on martie 27, 2013, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: