Noua formulă a orei de Religie

Noua formulă a orei de Religie

Noua formulă a orei de Religie

Ora de Religie, datorită complexităţii şi implicării esenţiale în dezvoltarea societăţii româneşti şi a persoanei umane, în ceea ce înseamnă morala, etica propusă fiecărui individ, reprezintă un moment extrem de important în cadrul procesului educativ.

De aceea, consider că e nevoie de o continuă adaptare a formatului de predare la contextul şi la elevii cărora le comunici învăţătura creştină şi meditaţia asupra acţiunilor personale.

Din septembrie 1012 sunt profesor de religie la Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa, unde am întâlnit un procent ridicat de tineri foarte pragmatici, practici, postmoderni, care simt distant exerciţiul de abstractizare în procesul învăţătoresc.

Prin urmare, tipicul curs didacticist, chiar în cheie apologetică, în acest context nu şi-ar atinge finalitatea, riscând să fie interpretat de către elevi ca plictiseală…

Atunci ce e de făcut?

După meditaţii îndelungate, am ajuns la concluzia că instrumentalizarea mijlocelor de comunicaţii şi a reţelelor sociale în folosul orei de religie ar putea fi soluţia de atragere a elevilor mai sus amintiţi. Dacă elevii din acest liceu sunt mari consumatori de internet şi sunt foarte deschişi spre imagine, mai mult decât pentru cuvânt, atunci m-am gândit, să alcătuim împreună cu ei un nou format al orei de religie.

Noua formulă a orei de Religie

Noua formulă a orei de Religie

Astfel, de câteva săptămâni am cumpărat un video-proiector, un calculator portabil, abonament mobil la internet, şi i-am invitat să alcătuim împreună ora de religie pe bază de filmuleţe, respectând programa de învăţământ în vigoare (Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 5230 / 01.09.2008).

După vizionarea filmuleţelor (unele făcute de către ei), cu tema de dezbatere stabilită anterior, i-am invitat la discuţii deschise, explicaţii, transpuneri în pielea personajului, etc. Am observat că inducţia personalistă funcţionează mai bine în cazul acestora decât metodele de deducţie. Aşadar în postmodernitate, noul format al orei de Religie gravitează, în ceea ce priveşte mijloacele de predare în jurul tehnologiei foto şi video.

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on februarie 18, 2013, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: