Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

Amplasarea panourilor, adică a bannerelor sau mai clar a cearşafurilor albe pe care este scris cu vopsea neagră textul campaniei civice: „Vreau Morală de la Parlamentarul meu?” a primit răspunsul negativ din partea Primăriei Bistriţa.

Primăria Bistriţa în Certificatul de Urbanism (nr. 1825 din 6.12.2012) eliberat în scopul de informare (adică, NEGATIV) afirmă:

A. „ – pentru campania electorală în vederea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din data de 09.12.2012, au fost stabilite de către Primarul municipiului Bistriţa [Ovidiu Teodor Creţu] prin dispoziţie, în termenul legal prevăzut în art. 39 din Legea nr. 35/2008 privind Organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, locuri speciale de afişaj electoral pentru toţi competitorii electorali participanţi la alegeri, amplasamentele solicitate de dvs. neregăsindu-se în amplasamentele respective;”

Panouri Civice: Vreau MORALA de la parlamentarul meu?

Panouri Civice: Vreau MORALA de la parlamentarul meu?

Tot paragraful deciziei Primăriei Bistriţa este legal şi corect, însă nu are nici o legătură cu campania civică: „Vreau Morală de la Parlamentarul meu?”, deoarece:

1. Subsemnatul, Florin I. Bojor nu am candidat oficial la alegerile parlamentare din 2012, adică n-am avut calitatea de competitor oficial. Dacă aş fi pus cearşafurile cu textul: „Vreau morală de la Parlamentarul meu?” în locurile speciale de afişaj electoral dispuse în Bistriţa pentru toţi competitorii electorali participanţi la alegeri, după cum se spune mai sus, aş fi încălcat chiar legea invocată pe către Primăria Bistriţa, care în acelaşi articol 39 afirmă: „(3) Utilizarea locurilor speciale pentru afişaj electoral este permisă numai pentru partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, candidaţii independenţi care participă la alegeri în condiţiile prezentului titlu.” Eu sunt simplu cetăţean şi nu mă încadrez în aceste prevederi…

Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

2. Caracterul textului respectivului panou, banner: „Vreau morală de la Parlamentarul meu?” este unul de campanie civică şi nicidecum de campanie electorală. De altfel, este şi scris clar acest lucru: „Campanie civică: Florin I. Bojor”.

Prin urmare, articolul de lege invocat mai sus de către Primăria Bistriţa (ca motiv de fond) nu are nici o legătură cu „Campania Civică: Vreau morală de la Parlamentarul meu?”

B.  „– potrivit art. 37 alin. (1) din Legea nr. 35/2008 – În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cât şi cetăţenii cu drept de vot au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei scrise, a mijloacelor electronice şi a celorlalte mijloace de informare în masă. – solicitarea dvs. fiind făcută în nume propriu, se încadrează la prevederile art. 37 alin. (1) din Legea nr. 35/2008, respectiv „cetăţenii cu drept de vot au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei scrise, a mijloacelor electronice şi a celorlalte mijloace de informare în masă.”, motiv pentru care nu se pot amplasa panouri de natura celor solicitate de dvs.;”

Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

Primăria Bistriţa a interzis Panourile Civice: Vreau Morală de la Parlamentarul meu?

Motivaţia a doua dată de către Primăria Bistriţa de respingere a aprobării panourilor, bannerelor, cearşafurilor campaniei civice: „Vreau morală de la Parlamentarul meu?” vizează forma de prezentarea, de expunere a campaniei civice. Prin interpretarea destul de neclară dată de către Primăria Bistriţa s-ar părea că înţelege disjunctiv textul art. 37 aliniatul 1, aceasta considerând că lipsa cuvântului „panou”, „banner” sau „cearşaf” din textul legii, drept separare, excludere a campaniei civice de la aprobarea legală.  Prin urmare, dacă textul legii nu conţine cuvintele „panou”, „banner” sau „cearşaf” amplasarea campaniei civică: „Vreau morală de la Parlamentarul meu?” este în afara legii.

Dar oare aşa să fie? Lipsa acestor cuvinte atrage excluderea legalităţii? Nu, atunci cum trebuie înţeles aliniatul 1 al articolului 37:

Cenzura de orice fel este interzisă

Cenzura de orice fel este interzisă

1. în text se face o enumerare de mecanisme, mijloace de expunere, promovare a ideilor fiecărui cetăţean al României, ca atare, nu este nevoie de o enumerare totală a acestor mecanisme, înţelegându-se de la sine şi alte mijloace convenţionale de exprimare, iar panourile, bannerele sau cearşafurile scrise sunt mijloace normale, întâlnite peste tot în lume, adică, se încadrează în însăşi afirmaţia legii: „celorlalte mijloace de informare în masă”. 

2. împotriva caracterului disjunctiv, de excludere al panourilor civice din interpretarea dată de către Primăria Bistriţa stă însăşi Constituţia României. Legea supremă a statului nostru, spiritul prin care se interpretează toate legile din România spune clar, negru pe alb: ART. 30 – Libertatea de exprimare: (1) „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. Şi (2) Cenzura de orice fel este interzisă…”

În concluzie, Primăria Bistriţa a cenzurat campania civică: Vreau Morală de la Parlamentarul Meu? Primăria Bistriţa a interzis oare democraţia şi drepturile inviolabile ale cetăţenilor? Oare Primăria Bistriţa luptă împotriva libertăţii de exprimare a cetăţenilor?

Sunt întrebări la care numai instanţele judecătoreşti din România ne pot răspunde…

Prof. Florin I. Bojor

Reclame

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on decembrie 8, 2012, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: