De ce m-am săturat de capitalism?

De ce m-am săturat de capitalism?

De ce m-am săturat de capitalism?

Trăim într-o societate în care foarte multă lume îşi doreşte o afacere şi acest lucru se observă cel mai mult în visele elevilor români, care nu aspiră la cultivarea unei capacităţi sau pasiuni personale ci sunt însetaţi de capital.

Înainte de a vorbi despre obiectivele personale, de dorinţa de a deveni antreprenor, de întemeierea unei afaceri, de gândul la succes sau eşec, pentru a aduce un răspuns coerent e nevoie să vorbim despre mentalitatea, antropologia în care ne încadrăm (ego-centrism, postcomunism, hedonism, creştinism).

De ce m-am săturat de capitalism?

De ce m-am săturat de capitalism?

Dacă gândim din perspectiva egocentrismului, postcomunismului şi hedonismului ne vom încadra mai mult sau mai puţin în capitalismul relativizat, unde obiectivul central este capitalul, raportarea unilaterală la el şi înmulţirea lui fie din posesivitate, plăcere, modă, etc.

Astfel, în calitate de creştin, capitalul reprezintă numai un obiectiv secundar sau simplu mijloc de subzistenţă (Sf. Ap. Pavel: „cel ce nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce”) şi nicidecum obiectivul central sau suportul central al concepţiei existenţiale.

Din această perspectivă „antreprenoratul” trece pentru mine prin antropologia creştină. Cum poate fi un creştin antreprenor? Investiţia să respecte morala creştină, să fie direcţionată spre binele comun, să fie raportată la preţul just, iar profitul să nu fie scopul central al afacerii, ci secundar.

Dacă pentru un capitalist atributul „succes” se acordă creşterii de capital (curba ascendentă de capital), pentru un creştin calificativul „succes” înseamnă maxima utilizare a banului pentru binele comun (pilda talanţilor).

De ce m-am săturat de capitalism?

De ce m-am săturat de capitalism?

Personal, profitul dintr-o afacere l-aş investi în curentul de gândire în care cred: postmodernitatea creştină.

Nereuşita, din perspectivă creştină reprezintă tocmai cheia de înţelegere a antropologiei creştine în raport cu materia: omul este administrator şi nu proprietar, singurul proprietar al universului este Dumnezeu. Prin urmare, eşecul ca şi antreprenor îl văd ca şi încercare, maturizare sprirituală sau de ce nu, poarta spre un nou drum în viaţa de pe pământ.

Prin urmare, dacă Fukuiama afirma că: „capitalismul este sfârşitul istoriei”, realitatea se pare că este pe cale să îi infirme profeţia – criza actuală economică şi de sistem. Şi atunci, avem în faţă 2 alternative: antreprenorul capitalist sau antreprenorul creştin?

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on noiembrie 13, 2012, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: