Examen Titularizare: nota …

Florin I. Bojor Titularizare 2012

Florin I. Bojor Titularizare 2012

Sistemul de învățământul românesc, în vederea îmbunătățirii calității educației oferite prevede unele examene pentru profesori. Examenul Național de Titularizare este unul dintre ele.

Anul acesta a însemnat o nouă etapă în evoluția acestui sistem prin introducerea principiului eșalonării, astfel s-au organizat centre de examen cărora li s-au arondat unități educative, urmând ca distribuirea să se facă după criteriul alegerii școlii de către candidat și secundar după nota obținută.

După experiența îmbucurătoare cu cei 1000 de elevi de la Colegiul Național Liviu Rebreanu, Liceul cu Program Sportiv din Bistrița și Colegiul Național Petru Rareș din Beclean am decis să mă înscriu la un nou concurs de titularizare / suplinire pentru Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița având ca obiectiv central dialogul academic cu tinerii de liceu în cunoașterea problematicii fericirii și analiza postmodernității creștine.

Examenul de titularizare din acest an a adus cu sine un demers inovator din perspectiva cerințelor. Dacă până acum conținutul subiectelor era structurat în două categorii: specialitate și metodică, acum s-a propus analiza demersului educațional și explicarea procesului educativ utilizat de către profesor în vederea însușirii de către elev a competențelor generale și speciale.

În alte cuvinte s-a trecut de la examinarea didacticistă centrată pe conținuturi la examinarea curriculară centrată pe capacitățile pedagogice ale profesorului de a preda și evalua elevul în vederea formării lui pentru societate. După cuvântul filosofului Seneca (Scrisori morale): Nu învățăm pentru școală, învățăm pentru viață…

Nota neașteptat de mare obținută la acest examen, pentru care  îi mulțumesc lui Dumnezeu, constituie un punct de referință personal nu numai la alegerea școlii, ci și pentru publicare cărții Fericirea – manual pentru tineri și elucidarea unor dispute avute cu unele cadre didactice de la Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița și Colegiul Național Petru Rareș din Beclean în care eram acuzat de extravaganță în actul predării.

Ca să nu amintesc manifestările delirante ale unui profesor care în exercitarea actului didactic rupea afișele din clase cu metodele complementare de evaluare ale elevilor cerute la examenul de titularizare.

Sau răcnetele animalice utilizate de către alt formator de conștiinte la adresa felului în care evaluez elevii și în cele din urmă istericalele existențiale ale unei preotese certată cu creștinismul, care își punea cadavrul la bătaie pentru stoparea actului de notare al nepoatei predilecte.

Prof. Florin I. Bojor

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on august 9, 2012, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Ciprian Tomoiaga

    vreau cartea aia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: