Modelul de „Regionalizare” PDL un pas spre dictatură!

Zilele acestea, sub presiunea opririi banilor europeni societatea română este bulversată de „regionalizare”, adică descentralizarea sistemului ultracentralizat sau crearea de autonomii în sistemul de admnistraţie a ţării.

Modelul propus de cercul PDL avându-l în frunte pe preşedintele ţării este de fapt un pas spre dictatură!

Demonstraţie:

J. J. Rousseau afirma în Contractul Social: „Cu cât se măreşte statul cu atât se micşorează libertatea” ca mai apoi să adauge că dacă există state mari „e nevoie de organe intermediare”, în limbajul actual, ceea ce Rousseau sublinia era importanţa descentralizării pentru dezvoltarea adecvată a participării democratice.

Autonomia regională face ca democraţia reprezentativă să-şi atingă menirea de democraţie efectivă. Autonomia regională este mijlocul care asigură participarea în sistemul democratic: ea este o punte între regiune şi stat; ea realizează o profundizare a democraţiei la toate nivelele: social, economic, politic, cultural (pentru ca profundizarea democratică să se realizeze trebuie să se accentueze simultan toate aceste aspecte ale autonomiei regionale); ea este maxima expresie a participării în sistemul democratic! Autonomia regională este aşadar instrument al democraţiei.

 

Întrebare: desfinţarea celor 41 de administraţii teritoriale şi reducerea lor la 8 sau 11 e democraţie?

 

Răspuns: NU

Descentralizarea PDL este de fapt o ultracentralizare dictatorială, căci:

– nu e democraţie fără o corelare adecvată între participare şi luare a puterii. Adică cei ce vor conduce regiunile vor fi numiţi de partidul care conduce România?

– nu e democraţie dacă nu se ia în seamă realitatea particulară a fiecărei regiuni în parte. Modelul PDL de regionalizare, sfidează realităţile istorice, economice, demografice, culturale şi spirituale ale locuitorilor României, este o măsură stalinistă de trasare cu linarul a jocului de influenţă şi putere.

– nu e democraţie dacă se nesocoteşte cultura organizativă a poporului. Modelul PDL e un model arbitrar.

– nu e democraţie fără informare şi transparenţă administrativă. Modelul PDL ar aduce din suprabirocratizarea pe care o avem, la mega-birocratizare datorită distanţelor de capitalele regionale, legăturilor de şleahtă în adminstraţie, şi dorinţei de acaparare a puterii de către conducător, etc.

– nu e democraţie fără un mutu control între parte şi întreg. Modelul PDL anihilează partea: cetăţeanul, căci cu cât se crează organisme mai îndepărtate de om, cu atât omul este „mai mic”…

– nu e democraţie fără autonomie a societăţii. Politizarea administrativă PDL, USL (PSD, PC şi PNL) dizolvă progresul social şi implicit democraţia.

– nu e democraţie în România fără autonomie regională. Însă modelul PDL de regionalizare nu e model de descentralizare, de autonomie, ci de ultracentralizare, de dictatură!

În concluzie, modelul PDL de „Regionalizare” reprezintă cel mai antidemocratic sistem din cadrul sistemul centralizat actual.

Anunțuri

About Florin Ioan Bojor

teolog, filosof, traducator, jurnalist si politician roman. teólogo, filósofo, traductor, periodista y político rumano. theologian, philosopher, translator, journalist and politician Romanian.

Posted on Iunie 9, 2011, in Opinii şi Activităţi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: